עורך דין עמי פרנקל
פרסומים
ועדי עובדים
מעסיקים
עובדים
על אודות
דף הבית
עורך דין עמי פרנקל

עורך דין עמי פרנקל

רחוב החשמונאים 105

ת"ד 20617, תל-אביב 6120601

טל. 03-5618811

פקס. 03-5613010

שלחו מייל

עו
© כל הזכויות שמורות לעו"ד עמי פרנקל
עו
עורך דין עמי פרנקל - פרסומים

בית הדין הארצי לעבודה קיבל את ערעורה של חברה לייצור תאורת חירום, וביטל את חיובה במאות אלפי שקלים בגין פיצויי פיטורים לעובדיה

פסק דין מיום 20.5.15

חברת א.כץ א. בע"מ מכרה את מפעלה לחברה אחרת.העובדים שעבדו בחברת א.כץ עברו לעבוד בחברה האחרת, לאחר שזו לקחה על עצמה את המחויבות לשלם להם במקרה הצורך את פיצויי הפיטורים שלהם בעתיד. לימים ביטלו שתי החברות את הסכם המכירה שחתמו, המפעל חזר לידי חברת א.כץ, אך העובדים סירבו לשוב לעבוד בחברה זו והעדיפו להמשיך ולעבוד אצל המעסיק השני. לאחר כשנה, פוטרו מעבודתם על ידי מעסיק זה מבלי לקבל פיצויי פיטורים בגין עבודתם באיזו מן החברות.

בית הדין האזורי לעבודה שדן בתביעת העובדים פסק, כי דווקא חברת א.כץ, המעסיק הראשון, חייבת בתשלום פיצויי הפיטורים (וזכויות נוספות) בסך של למעלה ממאתיים אלף ₪ על אף שפוטרו על ידי מעסיק אחר למעלה משנה לאחר שהפסיקו לעבוד בחברה.

החברה לא אמרה נואש, שכרה את שירותיו של  עו"ד עמי פרנקל, וזה ייצג אותה בערעור בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים. עו"ד עמי פרנקל ניתח את המקרה והראה, כי חברת א.כץ אינה יכולה לחוב בתשלום פיצויי העובדים שעברו מיוזמתם לעבוד בחברה השנייה ופוטרו על ידה, וכן שהעובדים לא התפטרו מעבודתם בחברה בדין מפוטר ולכן אין היא חייבת בתשלום הפיצויים, אף שרוב השנים עבדו אצלה. בית הדין הארצי קיבל את טענותיו של עו"ד פרנקל בשם החברה וקבע, כי מי שחייב בפיצויי פיטורים הוא המעסיק האחר וביטל את פסק הדין של בית הדין האזורי.


להורדת פסק הדין

fraenkel_law

מנורה מבטחים: הוקם ועד עובדים פנימי שאינו קשור להסתדרות

חיים ביאור, דה מרקר, 26.04.15

הפיצול בקרב עובדי חברת הביטוח מנורה-מבטחים‪ ‬מחריף: עובדים בחברה השלימו היום את הקמתו של "‫ועד עובדים‬ ‬פנימי", שאינו פועל במסגרת ההסתדרות‪ ‬או ארגון עובדים ארצי אחר. לפי כל הסימנים, הנהלת מנורה-מבטחים תמכה בהקמתו‪.‬

עורך דין עמי פרנקל, מומחה לדיני עבודה ושותף במשרד עוה"ד בני כהן, אמר כי הקמת ועד שאינו קשור להסתדרות או לארגון עובדים כלשהו אמנם אינה סותרת את החוק, וועד כזה אף יכול להכריז על סכסוך עבודה או על שביתה. ואולם, "ועד פנימי שאינו קשור להסתדרות או ארגון עובדים אחר אינו יכול לחתום על הסכם עבודה קיבוצי, אלא רק להגיע להסדרים עם הנהלת החברה". להערכתו, הקמת הוועד הפנימי במנורה מבטחים אינה המילה האחרונה וסביר להניח שההסתדרות, לאחר שתאסוף מספיק חתימות של עובדים המעוניינים להצטרף אליה, תפנה לבית הדין לעבודה כדי שיקבע איזה הוא הוועד היציג של עובדי חברה‪.‬


להורדת הכתבה

fraenkel_law

נדחתה תביעתה של יעל אפרון, יו"ר ומנכ"לית חברת אוקיאנה לשעבר, כנגד עמיתיה בעלי המניות המרכזיים בחברה

פסק דין מיום 6.8.14

בית הדין לעבודה בת"א דחה ביום 6.8.14 את תביעתה של מנכ"לית חברת אוקיאנה תעשיות מתקדמות, גב' יעל אפרון, כנגד שותפיה לדבוקת השליטה בחברה והטיל עליה הוצאות חריגות. בעלי המניות יוצגו על ידי עו"ד עמי פרנקל ושני בן שחר ממשרד עו"ד בני כהן ושות'.

גב' אפרון התפטרה מעבודתה ותבעה תחילה את החברה על שחישבה באופן שגוי, לדעתה, את מועד פרישתה ואת מועד תום קבלת זכויותיה לאחר מכן.

בשלב מאוחר יותר, עקב קריסת אוקיאנה, ביקשה אפרון לתקן את כתב התביעה ולתבוע גם את שותפיה בעלי המניות, החברים עמה בדבוקת השליטה בה: יוסי כבשני, יוחנן שפיר ויעקב ארליכמן, בטענה, כי עקב התנהלותם מן הראוי שישלמו לה במקום החברה וכן בטענה שהם התחייבו כלפיה אישית לעמוד בהתחייבויות החברה.

בית הדין לעבודה קיבל את כול טענות הנתבעים, וקבע שלא רק שלא הוכחה כול מחויבות אישית של הנתבעים כלפי התובעת, ושהם אינם נושאים בחובות החברה לתובעת, אלא שבכול מקרה היא לא הייתה זכאית כלל לסכום הגבוה שתבעה.


להמשך קריאה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law

עו"ד עמי פרנקל בדיון טלוויזיוני על הפן המשפטי של העסקת עובדים בשבת אגב סגירת מרכולים בתל אביב

ערוץ הכנסת, 8.7.14

לאחרונה החליט משרד הפנים לבטל תיקון לחוק העזר המקומי בתל אביב שהכשיר את המצב הקיים, בו פועלים מרכולים רבים גם בסופי שבוע. שר הפנים, גדעון סער, נאחז בהחלטתו בדברי ביקורת שמתחו שופטי בתי המשפט המנהליים ובית המשפט העליון על עיריית תל אביב בנושא. עו"ד עמי פרנקל מתארח בתכנית "דיון נוסף" ולצד האספקטים הנוגעים לחקיקת חוקי עזר עירוניים, מתייחס לגישת החוק להעסקת עובדים בשבת כמו גם בשעות נוספות.


fraenkel_law

בית הדין לעבודה בתל אביב דחה על הסף תביעת גמלאית החברה כנגד ארגון עובדי החברה למתנ"סים בגין ייצוג בלתי הולם

פסק דין מיום 18.3.14

דחייה על הסף של תביעה בבית הדין לעבודה הנה דבר נדיר יחסית. מבחינת הנתבע, דחייה על הסף של התביעה מהווה ניצחון מוחץ, וחיסכון כלכלי משמעותי באי-התמשכות ההליך. גמלאית של החברה למתנ"סים תבעה את ארגון העובדים בחברה בעילה של ייצוג בלתי הולם בכול הקשור לנסיבות סיום העסקתה. התובעת אף תבעה אישית את חברי הארגון בגין רשלנותם. הגמלאית נמנעה מלתבוע את הנהלת החברה, מכיוון שבעבר כבר תבעה אותה ולבסוף אף הגיעה עמה לפשרה. בתביעה הראשונית תבעה הגמלאית אף את ארגון העובדים, אולם הסכימה למחוק אותו מן התביעה.

ארגון העובדים, באמצעות בא כוחו, עו"ד עמי פרנקל, מיהר להגיש בקשה לדחיית התביעה על הסף, וזאת בהינתן תרומתו של הארגון להשגת הסכם הפשרה בין התובעת לבין המעסיק בתביעה הקודמת. ביה"ד האזורי לעבודה בת"א (כב' השופט ספיבק) קיבל את טענותיו של עו"ד פרנקל, השתכנע בקיומו של קשר בין התביעה הקודמת שהסתיימה בפשרה לבין התביעה השנייה; קבע כי רוב טענותיה של הגמלאית הועלו כבר במסגרת התביעה הראשונה שנסתיימה כאמור בפשרה ועל כן נעתר לבקשת ארגון עובדי החברה למתנ"סים לדחיית התביעה על הסף. הגמלאית הגישה ערעור על פסק דינו של בית הדין והוא תלוי ועומד.


להורדת פסק הדין

fraenkel_law

ניצחון לארגון עובדי החברה למתנ"סים כנגד הממונה על השכר בבית הדין הארצי לעבודה

חיים ביאור, דה מרקר, 5.03.14

ביה"ד הארצי לעבודה קיבל את עמדת ארגון עובדי החברה למתנ"סים, שיוצג על ידי עו"ד עמי פרנקל, וביום 25.2.14 גרם לממונה על השכר באוצר למחוק ערעור שהגיש שעסק בשאלת סמכותו להתערב, הלכה למעשה, בתוכנו של הסכם קיבוצי בגוף מתוקצב על ידי המדינה.

הממונה ביקש מביה"ד לקבוע, כי לשם מימוש סעיף ההצמדה הקבוע בחוקת העבודה של עובדי החברה למתנ"סים, על העובדים לחתום על סעיף שמחייב אותם לוותר על זכות השביתה, שאחרת "דמם של העובדים בגופים המתוקצבים סמוק יותר מדמם של העובדים בשירות הציבורי". זאת לאחר שביה"ד האזורי לעבודה בירושלים הורה לחברה למתנ"סים לשלם לעובדים את התוספת בלא שיאולצו לחתום על סעיף שקט תעשייתי ומיצוי תביעות.

עמדת ארגון העובדים הייתה, כי הממונה על השכר חורג מסמכותו. עו"ד עמי פרנקל, שותף במשרד עו"ד בני כהן ושות' הדגיש, כי אין לממונה זכות להתערב בתוכנו של הסכם קיבוצי, המקוים אוטומטית כדין זה עשרות בשנים.


להורדת הכתבה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law

בית הדין הארצי לעבודה בהליך נדיר של בקשה לצו מניעה זמני הפך החלטה של בית הדין האזורי והביא מעסיק לחזור בו מסירובו לגלות מסמכים רלוונטיים לעובד שזומן לשימוע לפני פיטורים

פסק דין מיום 22.10.13

בהחלטה שנתקבלה בהליך יוצא דופן של בקשה לסעד זמני, שהגישו עו"ד עמי פרנקל ושותפיו למשרד עו"ד בני כהן, למניעת שימוע לפני פיטורים בבית הדין הארצי לעבודה, קיבל המעסיק את עמדת בית הדין וחזר בו מסירובו לגלות מסמכים לעובד ערב השימוע. בקשת רשות הערעור ולצדה בקשה לסעדים זמניים באו לאחר שבית הדין האזורי לעבודה בת"א דחה את בקשת העובד והותיר את השימוע על כנו גם ללא המסמכים המבוקשים. העובד לא ויתר, עתר לבית הדין הארצי לעבודה באמצעות עו"ד עמי פרנקל ושותפיו, וזה הציע למעסיק לגלות לעובד מסמכים רלוונטיים ולהשעות את השימוע בכמה ימים עד להמצאת המסמכים המדוברים. המעסיק ניאות לכך וההסכמה קיבלה תוקף של החלטה של בית הדין הארצי לעבודה.


להמשך קריאה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law

ביה"ד: לממונה על השכר אין סמכות לפעול נגד ההסכם בחברה למתנ"סים

חיים ביאור, דה מרקר, 10.09.13

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קיבל את תביעת ארגון עובדי החברה הממשלתית למתנ"סים (ארגון עובדים עצמאי), שיוצג על ידי עו"ד עמי פרנקל, כנגד החברה והממונה על השכר באוצר, והורה לכבד את ההסכם הקיבוצי בחברה, המצמיד את שכרם של העובדים לתוספות השכר שיוענקו לעובדי הדירוגים המקבילים החברים בהסתדרות הכללית. הממונה על השכר לא חלק על הוראות ההצמדה, אולם טען שכשם שההסתדרות הכללית התחייבה במסגרת הסכם המסגרת במשק לשקט תעשייתי בתמורה לקבלת תוספות השכר, כך גם עובדי החברה למתנ"סים, שאינם חברי ההסתדרות, נדרשים בתמורה לקבלת התוספות לחתום על הסכם שקט תעשייתי.

ארגון עובדי החברה למתנ"סים בא בדברים עם הנהלת החברה והממונה על השכר ומשהעלה חרס בידו ותוספות השכר המגיעות לו עוכבו בהוראת משרד האוצר, פנה לבית הדין לעבודה בתביעה לקבל את התוספות המגיעות לו. הארגון טען באמצעות עו"ד עמי פרנקל, כי במהלך העשורים האחרונים קיבלו עובדי החברה אוטומטית את התוספות שהשיגה ההסתדרות הכללית לחבריה מבלי שארגונם נדרש לתת כול התחייבות בתמורה לכך. אף הנהלת החברה הודתה שכך אכן קוימה חוקת העבודה בארגון.

בית הדין קיבל את טענת הארגון ודחה את טענות הממונה על השכר בנמקו את פסיקתו בכך שבהינתן, כי תוספות השכר אינן חורגות מהמקובל בשירות המדינה, אין לממונה על השכר סמכות להורות על התניית תשלומן, וכי בעשותו כך חרג הממונה על השכר מסמכותו החוקית.

ברקע לכך ניצב סכסוך עבודה בחברה למתנ"סים, סביב דרישתם לתוספות שכר בגין השנים 2010-2003. בהקשר זה נוקטים העובדים עיצומים מזה זמן רב ובקשת צו מניעה כנגד העיצומים שהגישה החברה, נמשכה על ידה לאחר שבדיון שהתקיים בבית הדין לעבודה נרמז לחברה שסיכויה לקבל את הצו המבוקש קלושים. ארגון עובדי החברה למתנ"סים יוצג בדיון על צו המניעה על ידי עורך דין עמי פרנקל.


להורדת הכתבה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law

פסק דין תקדימי: על המעסיק להמציא לעובד המועמד לפיטורים את המסמכים שהעובד סבור שהם רלוונטיים לשימוע

בית הדין לעבודה בבאר שבע קיבל ביום 27.1.13 את בקשתו של עובד חברת מכתשים, מוטי אדלשטיין, שזומן לשימוע לקראת פיטורים, ופסק הוצאות לחברה על שסירבה להמציא לו מסמכים מתיקו האישי לפני ישיבת השימוע (צ"ו 12628-01-13 אדלשטיין נ' מכתשים).

החברה התעקשה שעובד אינו זכאי לקבל לידיו את תיקו האישי וטענה לזכותה היא לקבוע מהם המסמכים הרלוונטיים שהוא זכאי לקבל ערב השימוע. העובד, שיוצג ע"י עו"ד עמי פרנקל, טען, כי החברה אילצה אותו בהתנהגותה הכוחנית להוציא הוצאות כספיות מיותרות, וכי היה עליה להמציא את המסמכים מיד כשביקש ובהיקף שביקש ולא לאלץ אותו לפנות לערכאות.

בית הדין קיבל את טענת עו"ד עמי פרנקל וקבע, כי זכותו של עובד לקבל לפני השימוע את המסמכים שהוא סבור שהם רלוונטיים, ולא רק את המסמכים שהמעביד סבור שהם רלוונטיים. בית הדין קבע עוד, כי בשלב הבקשה לקבלת המסמכים אין צורך לבדוק את רלוונטיות המסמכים, אלא יש לאפשר לעובד לקבלם על מנת שיוכלו לסייע לו במסגרת הליך השימוע בו עליו לשכנע את המעביד לשנות את דעתו.


להורדת פסק הדין

fraenkel_law

עובדת שהועסקה שנים רבות במשרד ממשלתי על ידי חברות כוח אדם ופוטרה, עתרה באמצעות עו"ד עמי פרנקל לצו מניעה, הושבה לעבודתה ואף הוכרה כעובדת מדינה!

שרון בלאט, מעצבת גראפית בלשכת הפרסום המרכזית שליד משרד ההסברה הועסקה בה באמצעות חברות כוח אדם ושירותים שהתחלפו ביניהן מעת לעת במשך 15 שנים. לשכת הפרסום הממשלתית היא שאיתרה אותה לעבודה בשירות המדינה אך במקום להעסיקה כעובדת מדינה, נשלחה שרון לחברת כוח אדם שלכאורה שימשה מעסיקתה בעוד שלאמיתו של דבר שימשה צינור לתשלום שכרה בלבד. תנאי עבודתה נקבעו על ידי המדינה והיא זו שפיקחה על עבודתה. מנהליה של התובעת היו עובדי מדינה, הם שהנחו אותה בעבודתה מקצועית, הם שקבעו את שכרה, היקף משרתה ושעות עבודתה וחופשותיה.

בתחילת 2012 התמנה מנהל חדש ללשכת הפרסום הממשלתית והלה החליט לפטר את שרון בלא עילה חוקית ומטעמים של אפליית נשים אמהות והעדפת עובדים גברים, המוכנים ומסוגלים לעבוד "משמונה בבוקר עד שמונה בערב". זאת, בעוד ששרון הנה אם חד הורית, המועסקת ב-75% משרה, ומשתכרת שכר גבוה מידי לטעמו של המנהל, שסבר שיוכל להביא עובד שיעבוד שעות רבות יותר ובשכר מופחת.

בחודש אפריל 2012 פוטרה שרון על ידי הלשכה והפיטורים נעשו ללא שימוע ומבלי שניתנה לה זכות הטיעון. לתובעת נאמר, כי היא מפוטרת מהיום להיום וזאת מבלי למסור לה מהן העילות לפיטוריה. כן, הובהר לה כי ההחלטה על פיטוריה היא סופית ומוחלטת.

בעקבות החלטת הפיטורים הגישו עו"ד עמי פרנקל ועו"ד דנה מכניאן בקשה דחופה לצו מניעה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. והנה, עוד לפני שנערך דיון בפני בית הדין, לאחר שנוכחה בחומרת טענותיה של העובדת והראיות שבתיק, החליטה הפרקליטות לחסוך לעצמה את ההפסד המשפטי הצפוי, והמדינה חזרה בה באופן מידי מהחלטת הפיטורים הפסולה, תוך שהיא ממשיכה, ולו מן השפה אל החוץ, לכפור בטענה כי היא ולא אחר, הנה מעסיקתה האמיתית של שרון. בית הדין לעבודה רשם לפניו את נסיגתה של המדינה מהחלטת הפיטורים הבלתי חוקית וקבע דיון נוסף בשאלת מעמדה של העובדת, שדרשה בתביעה שהגישה להיות מוכרת כעובדת מדינה.

והנה בדיון שהתקיים בתיק בחודש אוקטובר 2012 נסוגה בה בשנית המדינה גם מעמדתה המוצהרת בנושא זה, והכריזה כי היא מוכנה לקלוט את העובדת כעובדת מדינה.


להורדת פסק הדין

fraenkel_law

הישג לעובדי החברה הממשלתית למתנ"סים - בית הדין לעבודה בירושלים לא קיבל את בקשתה של החברה להוציא צו מניעה כנגד עובדיה הנוקטים עיצומים מזה זמן רב

חיים ביאור, דה מרקר, 31.12.12

ועד עובדי החברה למתנ"סים, באמצעות עו"ד עמי פרנקל, טען בתשובה שהגיש לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, במסגרת דיון בבקשתה של החברה למתנ"סים להורות על מניעת העיצומים, שלא מדובר בשביתה פראית, אלא בכזו המעוגנת בהכרזה על סכסוך עבודה בחברה, שנעשתה כדין עוד באוגוסט 2009. "סבלנותם של העובדים נוצלה יתר על המידה על ידי הנהלת החברה שאינה מסוגלת לנהל ולסגור דברים. דרישותיהם הכלכליות של העובדים אינם בשמיים והסחבת הבלתי נסבלת הננקטת על ידי ההנהלה היא שורש התקלה", טוען הוועד בתשובתו.

סגן הנשיאה של בית הדין האזורי, השופט אייל אברהמי, לא נענה לבקשת החברה להוציא צו מניעה נגד השביתה והורה לוועד העובדים ולהנהלה לקיים מו"מ אינטנסיבי ביניהם כדי לדון במחלוקות הכספיות ולנסות לפתור את הסכסוך.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

ניצחון לארגון העיתונאים: ביה"ד הורה לבטל את הפיטורים ב-ynet

רועי ברק, גלובס, 23.4.12

ניצחון משפטי ראשון לארגון העיתונאים החדש, שהודיע אתמול (א') על הקמת 8 ועדי עובדים במקומות עבודה: בית הדין האזורי לעבודה הורה הערב (ב') כי פיטוריו של הכתב תני גולדשטיין בטלים, וכי על ynet להחזירו לעבודה.

"שוכנענו כי השארת הפיטורים על כנם תביא לפגיעה חמורה בהתארגנות העיתונאים ב-ynet", קבע בית הדין. "יש להורות על חזרתו של גולדשטיין לעבודה. על המשיבה לכבד את זכות העובדים לחירות ההתארגנות, על כל המשתמע מכך".

ב-9 בפברואר ביקשה הנהלת ynet לפטר 3 גורמים ראשיים בהתארגנות העובדים - עורכת עמוד הבית של האתר, אראלה גניסלב; עורך ערוץ המחשבים, יהונתן זילבר; וכתב הכלכלה, תני גולדשטיין.

במערכת ynet הודיעו לעובדים כי הפיטורים הם על רקע צמצומים ו"התייעלות". ואולם, עובדי המערכת העריכו כי סמיכות הזימונים לשימוע לפני פיטורים לניסיונות לאגד את עובדי המערכת בארגון העיתונאים החדש אינו מקרי, וכי הנהלת ynet להלך אימים על עובדי המערכת ולאותת להם לאל להצטרף לארגון.

באמצעות עורכי הדין אמיר בשה, אלי כהן, עמי פרנקל וענת גוטמן ממשרד בני כהן ושות' הגישו ארגון העיתונאים וההסתדרות עתירה לבית הדין, בבקשה להוציא צו מניעה האוסר על ynet לפטר את העיתונאי תני גולדשטיין על רקע פעילותו בהתארגנות עובדים.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

מעקב פיזי אחר עובדים – מדמיון למציאות מטרידה

עו"ד עמי פרנקל ועו"ד דנה מכניאן, הטרקלין, 15.3.12

בעוד שזכותם לפרטיות של עובדים, בכול הקשור למחשב ולתיבת הדוא"ל שלהם בעבודה, הוסדרה בפסק דין מקיף של בית הדין הארצי לעבודה בפרשת איסקוב, הרי שמעקב פיזי אחר עובדים טרם זכה להסדרה דומה. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת כיום למעסיקים לעקוב אחר עבודתם של העובדים באופן המעורר לכול הפחות אי-נוחות, שלא לדבר על פגיעה חזיתית בזכותם של עובדים לפרטיות, גם בעת שהם עובדים. הפגיעה עלולה להתבטא בהתקנת מצלמות מעקב במקום העבודה, בהתקנת מכשיר מעקב דוגמת ‪GPS‬ בכלי הרכב, המועמד לרשות העובד, ואף עבודה בסביבת ‪open space‬ פוגעת אינהרנטית בזכות לפרטיות העובד במרחב הפיזי.

ביה"מ העליון בארה"ב קבע בינואר 2012 כי התקנת מכשיר ‪GPS‬  במכוניתו של חשוד בפלילים דורשת עילה של ממש ואישור בית משפט מראש. השופטים קבעו שמידע בדבר יעדי הנסיעה של הנעקב עלול לחשוף פרטים אישיים על אורחות חייו.

בישראל טרם נקבעה הלכה מפורטת בסוגיה, אם כי ניתן להקיש מהלכת איסקוב הנ"ל גם לסוגיה זו. הגנה על פרטיות העובד, בוודאי בשעות שאינן שעות עבודה, הנה ערך חשוב, הנרמס בפועל בקלות יתרה ובלתי נסבלת ויש להסדירו.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

הבעייתיות שבפיטורי מפקד גל"צ

עו"ד עמי פרנקל, דה מרקר, 4.7.11

מן הראוי היה שהמשפטנים הבכירים, שחתמו על עצומת המכון הישראלי לדמוקרטיה בעניין פיטורי מפקד גל"צ, לא יסתפקו רק ביציאה להגנתו של עובד אחד ויחיד בכיר ומקושר. מוטב היה, שיטילו את כול כובד משקלם לטובת חקיקת חוק, שיחייב את המעסיקים לנמק החלטה לפטר עובד, ולקיים הליך שימוע מוסדר בטרם תתקבל החלטה בעניינו. אם במסגרת  חקיקה שכזו תוטל סנקציה של כפיית העובד המפוטר על מעסיקו מפר החוק, תיעלם מאליה השיטה הנלוזה של פיטורי עובד, זוטר כבכיר, בשיחת טלפון או בהודעה פומבית מעל לראשו ובלא נימוק.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

לא התקנת מכשיר GPS ברכב? תפוטר מהעבודה

mynet, 13.2.11

עו"ד עמי פרנקל מייצג עובד שמעסיקתו, רשות מקומית, החליטה להצמיד לכלי רכבו הצמוד, המשמש אותו הן לצורכי עבודתו והן לצרכיו הפרטיים, מכשיר מעקב ‪GPS‬ בנוסף למכשיר איתורן שכבר קיים ברכב, והמספק את דרישות חברת הביטוח. העובד מלין על פגיעה קשה בפרטיותו, ואולם המעסיק סבור שזכותו לנטר את מקום הימצאו של כלי הרכב 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, בין בשעות העבודה ובין לאחריהן, גם בשעות ובימים שהעובד אינו עובד (לאחר שעות העבודה, בימי חופשה ומחלה, בסופי שבוע וחג וכדומה). השאלה מעלה סוגיה חשובה בדיני עבודה – הסדרת הגבולות בין זכותו של עובד לפרטיות במהלך עבודתו מזה, וזכותו של המעביד לפקח על עובדיו ועל רכושו ולנטר את פעילותם ומקום הימצאם, מזה.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

שכרי קוצץ כי סירבתי להתקין מכשיר מעקב

דוד רגב, ידיעות אחרונות, 31.1.11

קצין הביטחון במועצה האזורית גזר, רפי ויס, עתר לביה"ד האזורי לעבודה בת"א. לדבריו, הועבר מתפקידו ושכרו קוצץ לאחר שסירב להתקין ברכבו מכשיר העוקב אחר תנועותיו 24 שעות ביממה. "זו פגיעה בפרטיותי ואפליה לעומת עובדים אחרים", טען. בתביעתו, דורש ויס להשיבו לתפקידו בשכרו המלא.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

המאבטח שניצח: אושרה הגשת ייצוגית נגד חברת השמירה תבל

דוד רגב, ידיעות אחרונות, 6.1.11

יגאל וירון פוטר ולא קיבל פיצויים. כשגילה שאינו היחיד, עתר נגד החברה. לתביעה יוכלו להצטרף 5,000 מאבטחים- ב- 17 מיליון ש'. בית הדין הארצי לעבודה אישר להגיש תביעה ייצוגית נגד חברת השמירה תבל, בטענה שבמשך שנים לא הפרישה כספים לעובדיה. התביעה שתוגש רלוונטית, לפי ההערכה, לכ- 5,000 שומרים ומאבטחים שלא הופרשו עבורם כספים, בסכום של כ- 17 מיליון שקל.

"פעמים רבות מדי עובדים אינם מודעים כלל לזכויותיהם, ואף אם הם מודעים להן, הם מוותרים עליהן ואינם מגישים תביעה נגד מעסיקם", אומר עו"ד עמי פרנקל, מומחה לדיני עבודה ממשרדו של עו"ד בני כהן, לדבריו, ישנם מעסיקים המנצלים לרעה תופעה זו, ושוללים זכויות עובדים ב"שיטת מצליח".


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

יותר עובדים רוצים ועד - ולמעסיק אסור לחבל

עו"ד עמי פרנקל ועו"ד אמיר בשה, 17.8.10 ,ynet

זכות ההתארגנות היא אחת הזכויות המוכרות במשפט העבודה בארץ ובעולם. עו"ד עמי פרנקל ועו"ד אמיר בשה סוקרים את ההתפתחויות האחרונות בתחום התארגנות עובדים בישראל, ועונים על שאלות נפוצות בתחום.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

איך להעסיק עוזרת בית בלי להסתבך עם החוק

חיים ביאור, דה מרקר, 30.8.09

המשבר הכלכלי, שפגע בכל תחומי הפעילות במשק, לא פסח על ענף עוזרות הבית. משפחות רבות בהן פוטר אחד מבני הזוג, ויתרו על שירותי העוזרת או לפחות צמצמו את היקף העסקתן במסגרת הידוק חגורה שכפו על עצמן. כעת לנוכח סימני ההתאוששות הכלכלית, סביר שהביקוש לעוזרות בית שוב יגבר.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

עבר בקריאה ראשונה: קנס גבוה למעביד שיפגע בעובד שמקים ועד

מיקי פלד, כלכליסט, 2.7.09

עורכי הדין עמי פרנקל ובני כהן מביעים את תמיכתם בתיקוני החקיקה לחוק הסכמים קיבוציים, שנועדו להבטיח, כי ניסיונות התארגנות של עובדים יוכלו לצאת מהכוח אל הפועל. אחד התיקונים המהותיים מגלם עיקרון חדשני וחשוב מאין כמוה למשפט העבודה הקיבוצי בישראל, והוא שמעסיק מחויב לקיים משא ומתן עם עובדיו שהתארגנו.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

בית הדין לעבודה בתל אביב פסל צורת העסקה פיקטיבית של עובד, שהועסק בחברת אל-אופ באמצעות קבלן חיצוני, והכיר בו כעובד אל אופ

בית הדין לעבודה דן בתביעה שהגיש מר יהודה מודחי, שיוצג על ידי עו"ד עמי פרנקל, וקבע, כי חברת אל-אופ, שהעסיקה את מר מודחי בצורת העסקה עקיפה על ידי אחד מקבלני השירותים שלה, היא היא מעסיקתו של העובד ולא הקבלן. זאת לאחר שבית הדין הגיע למסקנה, כי תפקידו של הקבלן הצטמצם להוצאת תלוש משכורת חודשי לעובד בהנחיית אל-אופ, בעוד שגיוסו לעבודה, הפיקוח עליו וניהולו השוטף נעשו על ידה. כמו כן נמצא, שלא היה קשר ענייני בין פעילותו של הקבלן בעבור אל-אופ (שהעמיד לרשותה אוטובוסים על נהגיהם להסעת עובדם למפעל) לבין עבודתו של העובד, שעסק בתפעול צי כלי הרכב הפרטיים, שהעמידה החברה לרשות עובדים אחרים. משכך נפסק, כי מר מודחי היה לאמיתו של דבר עובד אל-אופ ומשכך, פיטוריו היו מנוגדים להוראות ההסכם הקיבוצי החל בחברה, ומשכך מזכים אותו בפיצוי כספי.


להמשך קריאה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law

מרוויחים מזיעתם של עובדי כוח האדם

עו"ד עמי פרנקל, הארץ, 11.9.08

עו"ד עמי פרנקל מתייחס במאמרו לשימוש לרעה, הנעשה לעתים תכופות באפשרות שמקנה משפט העבודה להעסיק עובדים בעקיפין, היינו עובדים המועסקים רשמית על ידי חברת כוח אדם ומוצבים לעבודה במקום העבודה של המעסיק המשתמש. עו"ד פרנקל מברך על התיקון שנכנס לתוקף בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם והמחייב את המעסיק לקלוט את העובד ישירות לאחר חלוף תקופת הזמן שקבעה הכנסת.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

עובדים חורגים לאלוהים

עו"ד עמי פרנקל, הארץ, 29.11.07

כנראה שלא הכול הפנימו גורלם של עובדי כוח האדם מר. עד עתה הם הסתכלו בקנאה בחבריהם למקום העבודה: אלה הרשאים לאכול בחדר האוכל המפעל; אלה ששורה של חוקי מגן, ולעתים אף הסכם קיבוצי, חלים עליהם; אלה שזכאי ליחס אנושי, ושאם כלתה עליהם הרעה ומעוניינים לפטרם, נאלץ מעסיקם בפועל לתת לכך, כמה טורדני ומיותר, הסבר של ממש ואף לקיים שימוע.


להמשך קריאה   |   להורדת הכתבה

fraenkel_law

המוסד לביטוח לאומי ויתר על זכייתו בתביעת ענק שהגיש נגד מעסיק, שלא שילם דמי ביטוח לאומי בגין עובד לשעבר שלו
שעבר תאונת עבודה, לאחר שהמעסיק הגיש ערעור
לביה"ד הארצי לעבודה

עובד זר הועסק בלא היתר אצל מעסיק, שלא ביטח אותו בביטוח הלאומי, אף שבתקופה הרלוונטית הדבר היה אפשרי. סמוך לאחר שסיים לעבוד אצל מעסיקו, משה קודמן, התחיל לעבוד אצל מעסיק אחר. והנה איתרע מזלו, ועם תחילת עבודתו אצל מעסיקו החדש, נפל מקומה גבוהה לתוך פיר מעלית והפך לנכה. העובד תבע את המוסד בדרישה להגדלת קצבתו והמוסד לביטוח לאומי תבע במסגרת אותו תיק את אחד ממעסיקיו של העובד מהעבר, שלא שילם בעדו דמי ביטוח לאומי, וזאת מכוח סעיף 369 לחוק הביטוח הלאומי. זהו סעיף שיפוי, המאפשר למוסד לקבל החזר מהמעסיק, בגין הקצבאות שישלם המוסד לעובד, אם מעסיקו התחמק מתשלום דמי ביטוח לאומי כחוק.

לאחר שהגיש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה באמצעות עו"ד עמי פרנקל, שקל המוסד לביטוח לאומי את עמדתו, והעדיף בסופו של דבר, באופן נדיר, שלא להעמיד למבחן את פסק הדין, שהטיל את מלוא קצבת הנכות של העובד על מעסיק שלא היה מעורב בעניין, ושהתאונה לא קרה אצלו, אף שמבחינה פורמאלית החוק אכן מאפשר לו לעשות זאת. המוסד ויתר על זכייתו מרצונו (ומדובר בסכום של למעלה ממיליון ₪), והסתפק בגביית דמי הביטוח, שהמעסיק לא שילם בעת שהעסיק את העובד, סכום קטן לאין שיעור מהסכום שנפסק לו.


להמשך קריאה   |   להורדת פסק הדין

fraenkel_law


מחקרים

דמי אבטלה בישראל: תמורות ושינויים בחקיקה: 2000-1985

עו"ד עמי פרנקל, 2001

המחקר עוקב אחר מדיניות הממשלה באחד הנושאים הרגישים בשוק העבודה – דמי אבטלה והקריטריונים לחלוקתם. הממצאים חד-משמעיים ומטרידים - במשך התקופה הנסקרת קוצצה הקצבה בשיטת הסלאמי, עקב בצד אגודל, על ידי כול הממשלות, וזאת מבלי שהתקיים דיון אחד באשר למדיניות החברתית הראויה בנושא הטיפול באבטלה ובמובטלים.


להורדת המחקר

fraenkel_law

הבטחת הכנסה בישראל: מקצבאות סעד להבטחת הכנסה ומהבטחת הכנסה ל"תכנית ויסקונסין"

ד"ר שלמה סבירסקי, עו"ד עמי פרנקל וגב' ברברה סבירסקי, 2001

חיבור המנתח את מדיניות הסיוע לנזקקים מאז קום המדינה, עבור להנהגת קצבת אבטחת הכנסה וגמור בחקיקת תכנית ויסקונסין. קצבאות אלה הורחבו עד מאוד בשנות ה-90 על מנת להקל על קליטתו של גל העלייה בשנים אלה, ובכלל זאת באמצעות חוק משפחות חד-הוריות. עשור לאחר מכן, עם הגידול בהוצאה על קצבה זו הוחל בחשיבה מחודשת לצמצום ההוצאה התקציבית בגינה, בין היתר באמצעות תכנית ויסקונסין, גולת הכותרת של הניסיון לצמצם את מערכת הביטחון הסוציאלי.


להורדת המחקר

fraenkel_law

מעמדה של הכנסת בתהליך עיצוב התקציב ואישורו: ניתוח ביקורתי והצעה לרפורמה

ד"ר שלמה סבירסקי ועו"ד עמי פרנקל, 2000

החיבור מצביע על חולשתה של הכנסת בתהליך אישור תקציב המדינה עד כדי הפיכתה לחותמת גומי בידי משרד האוצר, משווה את המצב בישראל לזה שבפרלמנטים אחרים בעולם דוגמת ארצות הברית, גרמניה ושוודיה ומציע לחזק את בית המחוקקים הישראלי באמצעות הקמת מרכז לענייני תקציב בכנסת.


להורדת המחקר   |   להורדת גרסה מלאה בשפה האנגלית

fraenkel_law

שכר מחיה בכבוד

ד"ר שלמה סבירסקי ועו"ד עמי פרנקל, 2001

חיבור סוקר את השיטה האמריקאית להנהגת שכר מחיה בכבוד, רמת שכר הנקבעת בחוק, והגבוהה משכר המינימום. שיטה זו באה לתת מענה לירידה בשכר עובדים בדרגים הנמוכים בשוק העבודה, בייחוד על רקע ההפרטה של השירותים הציבוריים, והחיבור קורא לאמצה גם בישראל.


להורדת המחקר

fraenkel_law

לקחים מתהליך התקצוב בשוודיה

ד"ר שלמה סבירסקי ועו"ד עמי פרנקל, 2001

סקירה של תהליך אישור תקציב המדינה בשוודיה.


להורדת המחקר

fraenkel_law

משרד התקציבים של הקונגרס האמריקאי כמודל למשרד תקציבים בכנסת

ד"ר שלמה סבירסקי ועו"ד עמי פרנקל, 2001

סקירת תפקודו ומעמדו של ה-Congressional Budget Office האמריקאי במהלך אישור תקציב המדינה של ארה"ב.


להורדת המחקר

fraenkel_law

"כי בנפשנו היא" - מימ"ד, ומאפייניה הפוליטיים והחברתיים

עמי פרנקל, 1991

המאמר סוקר את מהלך התארגנותה של מפלגת מימ"ד ואת תוצאות הבחירות לכנסת בשנת 1988, שבהן לא עברה את אחוז החסימה. השערת המחקר שאוששה בו באמצעות ניתוח דפוסי ההצבעה בחתך עירוני בישראל, וכן בחתך שכונתי בירושלים, היא כי ציבור הבוחרים של המפלגה נבע מאותה שכבה חברתית-כלכלית שבה פרחו מפלגות "השמאל החדש", ר"צ, מפ"ם ושינוי, שלימים יצרו את מר"צ.


להורדת המחקר

fraenkel_law

עו